Schitul Negru Vodă


Categorie: Schituri
Perioada: sec. XIV - XIX
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-a-A-13594
Adresa:
Localitate: sat CETĂŢENI; comuna CETĂŢENI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Schitul Negru Vodă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 29-May-2009

       Schitul Negru Voda, cu obste de calugari, este o asezare rupestra situata pe o culme abrupta de piatra ce se inalta intre raul Dambovita si paraul Cetatuia.
Biserica schitului, atribuita voievodului Negru Voda, s-a construit concomitent cu cetatea Campulungului Muscel, orasul care a fost prima capitala a Tarii Romanesti, in sec. al XIII-lea.
Este asezata intr-o pestera naturala unde este si un izvor miraculos. Are 12 m lungime, 4 m latime si inaltimea de 3,20 m.
La intrare are un pridvor de lemn. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos. Pe peretele de miazanoapte al pronaosului se afla o placa de marmura cu urmatoarea inscriptie:
"Acest sfant locas cu numele Cetatuia care de la Negru Voda isi are inceputul, a fost si in trecut schit de calugari si pe vremuri grele loc de scapare pentru voievozii tarii, insa cu trecerea timpului a cazut in ruine ajungand chiar adapost vitelor. A fost restaurat si infrumusetat cum se vede cu cheltuiala si osardia robului lui Dumnezeu preotul econom Gheorghe Moisescu paroh al bisericii Domneasca din Campulung, ajutat de ieromonahul Agatanghel Andritoiu de la pestera Ialomicioara in anul 1915-1916. S-a sfiintit in 22 iulie 1923 spre vesnica pomenire".
Tot in pronaos se afla scobit in peretele dinspre nord altarul catolic pentru Doamna Clara, sotia voievodului Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364), care era catolica.
In naos se intra printr-o usa facuta in peretele despartitor. Naosul este inzestrat cu toate cele necesare serviciului divin. Pe tavan este pictat chipul Mantuitorului Hristos.
Pictura este in trei straturi suprapuse, asa cum a constatat pictorul Teodorescu in 1922.
Clopotnita este din lemn, construita deasupra bisericii din piatra.
La sud de biserica este o cladire etajata pentru chilii si alte incaperi necesare vietii monahale, construite in sec. al XIX-lea.
In spatele bisericii este o scobitura in piatra, numita Chilia Mosului.
Crestele muntilor din apropiere poarta numele de Cavalerul Trac, sau Negru Voda calare si Coltii Doamnei.
Schitul are hramurile "Adormirea Maicii Domnului" si "Izvorul tamaduirii", adaugat dupa 1918, deoarece aici se afla "Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni".
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti)